Oddaja X Factor je v žirantskih vrstah imela strastno zaščitnico živali Jadranko Juras, Gostilna išče šefa pa ima strastno zaščitnico zdrave prehrane Savino Atai (32). V samo nekaj tednih prisotnosti na televiziji se je mednarodni mojstrici joge obraza življenje obrnilo na glavo. Resničnostni šovi so pri nas pač znani po tem, da akterjem in komentatorjem prinesejo v zelo kratkem času izjemno veliko medijske pozornosti.
»Moje življenje je res precej drugačno. Ponedeljkov, recimo, ne preživljam več v Face Force Centru in ne poučujem – kar sicer počnem vsak dan –, ampak jih preživim na POP TV. Pa tako, da ne glede, kako pozno zvečer se vrnem iz Šole superživil ali joge obraza, takoj vključim računalnik in pogledam, kaj se dogaja v Gostilni. Med tekmovalce pokukam tudi zjutraj, preden odhitim od doma. Že prej, ko sem pripravljala zdrave recepte s superživili na televiziji, me je mnogokrat kdo na cesti ogovoril in me vprašal za kakšen nasvet. Zdaj je tega ustavljanja še mnogo več. Ne pogovarjamo se samo o zdravju, ampak tudi o tem, kdo navija za koga in zakaj.«
Slovence uči jesti zdravo
Savina ne skriva, da se je za sodelovanje v oddaji odločila zato, ker si želi Slovence vsaj malo usmeriti k bolj zdravemu načinu prehranjevanja. »To je bil tudi glavni razlog, zakaj sem sprejela povabilo. Ena kapljica tukaj, druga tam – pa se bodo enkrat razbili miti o tem, kaj sploh zdrava hrana je. Septembra, še preden sem začela komentirati Gostilno, sta izšli dve knjigi v eni: Dieta Popolna 10, ki jo je napisal dr. Michael Aziz, ter Face Force Yoga: Popolni Trening, katere avtorica sem jaz. To, da je bila v manj kot mesecu razprodana, je navdušujoč dokaz, da vse kapljice štejejo. Ta revolucionarni, medicinski in izjemno učinkovit način prehrane, ki sem ga podkrepila z dodatki superživil, ruši mite o dietah in zdravju. Strokovno in preprosto razloži, zakaj je tako bistveno za pomlajevanje, vitalnost in idealno telesno težo uravnavati deset glavnih metabolnih hormonov in zakaj so maščobe (tudi živalske) bistvenega pomena za optimalno delovanje endokrinega sistema in idealno telesno težo. Upam, da bo zdaj še več ljudi poseglo po tej nutricistični bibliji, ki je oplemenitila in preobrazila že toliko življenj, ter da se bodo začeli zavedati, da je treba trenirati tudi obraz in žleze v glavi, če želimo biti v popolni formi.«
Hrana v Gostilni je super
Skupaj s kolegoma iz komentatorskih vrst, Angelco Likovič in Mišem Stevanovičem, je seveda že pokusila tudi hrano v Gostilni. Pa ji je kot zahtevni jedki tam ugajalo? »Ker vsak dan začnem z velikim zelenim smoothijem, v katerega namešam superživila, ki so aktualna v trenutnem letnem času, ter tako ob zajtrku in kosilu skrbim za pravo razmerje maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov (kar sploh ni zakomplicirano in je zelo primerno tudi za največje gurmane), bi brez težav vedno večerjala v gostilni. Hrana je izjemno kakovostna, recepti vrhunski, za vsak okus je poskrbljeno. Taka celota se mi zdi zdrava. Sama ne jem glutena, sladice si pa najraje pripravljam z yacoonom ali s kokosovim sladkorjem, ki ne zvišujeta glikemičnega indeksa in ne kisata telesa – torej poskušam ne uživati belega sladkorja, vendar sem v Gostilni vseeno pokusila sladoled, imenovan ajdovi žganci, ki je fantastičen. Goveji rock & roll in telečji pisker pa popolnoma ustrezata mojemu načinu prehrane. Všeč mi je to, da Bine uporablja surovo maslo – saj se nam brez tovrstne maščobe ne morejo tvoriti spolni hormoni, estrogen, progesteron in testosteron.«
Slovenska hrana je kakovostna
Medtem ko se v Gostilni po njenem mnenju kuha pravilno, pa tako ni povsod doma. »Žal marsikdo, ki misli da jé zdravo, uživa mnogo preveč ogljikovih hidratov, sadja in sladkorjev ter premalo kakovostnih beljakovin in maščob, kar ruši hormonsko ravnovesje. Zato naraščajo težave s ščitnico, z neplodnostjo in s prostato, poleg tega narašča sindrom izgorelosti. Slovenci imamo vse pogoje, da jemo tako, kot je prav, naša hrana je zelo kakovostna. Srečo imamo, izkoristimo to. Če bomo z svojega jedilnika izločili belo moko in sladkor (tudi v obliki preveč sadja in ogljikovih hidratov) ter vključili veliko sveže zelenjave, klorofila, rib, jajc, kozjih izdelkov, avokada in oreščkov ter s superživili organizmu dodali, kar izgubljamo zaradi prazne zemlje in prehitrega tempa, potem ni nobenih skrbi za nas.«
Rok najboljši, pogreša Nika
Čeprav se komentatorji resničnostnih šovov radi diplomatsko izognejo komentiranju svojega najljubšega tekmovalca, se Savina ni. »Tisti, ki bo zmagal, bo ta naslov zagotovo zaslužil. Za zdaj me je s svojo konstantnostjo najbolj prepričal Rok, ki ima tako voditeljske sposobnosti kot izjemno strast do vsega povezanega s kuhinjo. Pa ogromno vedoželjnost. Nobeno delo mu ni odveč, z enako zavzetostjo se loti pomivanja tal ali pa kreiranja novega recepta. Prepričana sem, da bi njegovo kosilo povsem ustrezalo Binetovim standardom.« Čeprav je odkrito navdušena nad Rokom, pa vseeno dva že izpadla kandidata zelo pogreša. »Pogrešam Nika in Tejo. Komentatorji moramo opaziti tudi tiste stvari, zaradi katerih kdo zasluži ostati dlje od drugega. Veliko lažje in ljubše bi nam bilo samo hvaliti. Med tednom navijamo za vse, ob ponedeljkih pa je, kot je. To je šov, ki ima svoja pravila igre, in vsak ponedeljek mora nekdo izpasti. In tudi če kdaj rečemo kaj ostrega o kom, ni to nič osebnega, le opazovanje njegovega dela, reakcij. Ne neupravičeno, a Nika mi je škoda. Veliko je imel še pokazati. Zelo težko je bilo izbrati. Če bi koga lahko vrnila v šov, bi njega.«