Primorka Julijana Krapež, ki se ji je zmaga v prvi sezoni izmuznila za las, je po koncu šova dobila ogromno ponudb za delo. »Na koncu sem lahko izbirala. Predvsem pa sem bila ob pravem času na pravem mestu. Lahko rečem, da imam sanjsko delo, ki ga ljudje znajo ceniti,« nam je zaupala Julijana, ki je kot študentka pred 12 leti na dvorcu Zemono pri Tomažu Kavčiču pomivala posodo, danes pa dela v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu pri chefu Igorju Jagodicu. »Kuhanje v vrhunski restavraciji mi je najbolj domače, ker sem na takšnem nivoju tudi začela, odkrivala ter spoznala strast kuhanja,« pravi Julijana.
Zmagovalca tretje sezone Valeria Lutmana po prihodu iz šova na Primorskem ni pričakala le dobrodošlica, temveč tudi napredovanje. Nekdanji kuhar trenutno dela kot vodja kuhinje v goriški restavraciji Mediterraneo, nas pa je zanimalo, kako postati uspešen in dober gostinec. »Lepo je, da zamenjaš čim več kuhinj in se učiš. Le časi žal niso rožnati in primorani smo se nekje ustaliti. Toda, kjer je volja je tudi pot in ni hudič, da ti enkrat ne uspe,« pravi simpatični Primorec, ki se mu je prepoznavnost obrestovala na različnih področjih, priznava pa, da ga molekularna kuhinja ne zanima. »Človek je še vedno bitje, ki mora jesti normalno hrano za nemoteno delovanje telesa,« še pravi.
Uči otroke
Na Primorskem se je ustalila tudi Polonca Bregantič, ki svoje mojstrovine ustvarja v restavraciji Rusjan v Novi Gorici. Šov je zanjo pomenil začetek gostinstva, saj prej nikoli ni delala v kuhinji. »Prednost Slovenije je v njeni majhnosti. Menim, da je najpomembneje biti radoveden in iskren,« pravi Polonca, ki ni tako izkušena kot njeni kolegi, a svoje znanje zelo rada prenaša na otroke.
Kranjčan Damjan Božič si kariero ustvarja v restavraciji Na gradu v Ljubljani. Kuhalnico je začel vihteti z mamo v domači kuhinji, danes pa se ukvarja predvsem s tradicionalnimi jedmi. »Mislim, da je šla kulinarika naših babic preveč v pozabo,« pravi Damjan, ki svoje znanje zelo rad prenaša na mlajše kolege. In kaj je njegov recept za uspeh? »Mislim, da se mora človek v ta posel podati zaradi ljubezni do kuhanja. Tistemu, ki to počne zaradi denarja, zagotovo ne bo uspelo. Gostinstvo moraš ljubiti, kajti gre za način življenja,« še pravi.
Prepoznavnost iz šova se je obrestovala tudi Primorcu Almirju Begiću, chefu v izolski gostilni Gušt. »Prinesla mi je veliko poslovnih sodelovanj, spoznal sem veliko ljudi in dobil številne priložnosti,« pravi Almir, ki je svoje prve kuharske navdihe dobil v domači kuhinji. »Najprej sem pri kuhi pomagal mami, pozneje pa sem se vpisal na gostinsko šolo, kjer sem resnično užival,« se spominja Almir, ki mu je všeč predvsem sodobna kulinarika, ker ima pri njej proste roke in neskončno možnosti za ustvarjanje, všeč mu je tudi, ker lahko pri tem uporablja različne tehnike.
Par doma,
par v kuhinji
Tekmovalca v prvi sezoni Teja Perjet in Jani Jugovic sta po koncu šova, v katerem so med njima preskočile iskrice in sta odtlej par, odprla lastno podjetje Tejani. »Začetki so bili težki, a sva imela veliko podpore v družini in prijateljih, imela pa sva tudi drug drugega in sva se iz dneva v dan bodrila,« pravita mlada kuharja, ki se ukvarjata s kuharskimi tečaji, zaključnimi praznovanji, otroškimi rojstnodnevnimi zabavami, dekliščinami, različnimi izobraževanji in promocijami, kuhata pa tudi na domu in v tujini.