V kuhinji v šovu Gostilna išče šefa je bilo napetost skorajda mogoče čutiti v zraku. Najprej je Žan predstavil jedi Binetu Volčiču, Igorju Jagodicu in Urošu Štefelinu: za predjed (sestavine je oddal naknadno) je pripravil dimljeno postrv z balzamičnim kisom, oljem in številnimi dodatki, nad jedjo pa šefi niso bili navdušeni. Glede glavne jedi je bila trojka enotna, da si je Žan dal veliko dela, izvedba pa ni bila odlična. Meso je bilo neenakomerno pečeno, kruhov kipnik pa ne dovolj. Omaka je bila dobra.
Pohvale sladici, preostale jedi ...
Jagodic je menil, da je leva stran krožnika v redu, desna stran pa ne. Kipnik: dober okus, premalo pečen, šitake: premalo začinjene, jabolka pa bi kar izpustil. Bine je dodal, da izbor na krožniku ni bil v redu, saj je omaka odtekala že Žanu, kako bi šele natakarju ... Sojino omako s timijanom in rožmarinom je pohvalil, ponudil pa bi manjše porcije mesa. Predlagal pa je še nekatere manjše izboljšave.
S sladico, čokoladnim tartom z jagodovo peno, sladoledom iz malin, jagod, robid, z malino in meto pa je Žan prepričal vse tri. Le čokoladna črta pod pito se jim je zdela nepotrebna, saj se na toploti takoj spusti. Uroš je dejal: »Dobra sladica, škoda, da nismo začeli s tem. Vizualno mi je všeč, zamrznjeni sadeži dajo pravi učinek.« Tudi Bine je ugotovil, da je Žan sladici posvetil največ pozornosti.
Kaos v kuhinji: lovili so vsako sekundo
Ker ob 13.30 v kuhinji ni bilo pripravljeno še praktično nič pred prihodom prvih gostov ob 15. uri, je v kuhinji vladal (recimo temu) umirjen kaos. Trije šefi so skušali ohraniti mirne živce, ko so odkrivali, česa vsega Žan še ni predvidel in pripravil. Po incidentu s testom za pite, ki ga je zažgal, je Žan del krivde skušal prevaliti na Blaža. Binetu je dejal, da je Blaža dan prej prosil, naj pripravi testo, pa ga ni, saj mu je dejal, da je testo ves čas razpadalo. Žan je naročil premalo ohrovta, uro pred odprtjem ni vedel, s kakšnim prelivom naj popestri predjed (bi bila boljši na pomaranči zasnovan preliv?) in je o tem vprašal Jagodica, ta pa se je seveda držal pravil, da je tokrat Žan šef, in je hladno odgovoril, da ne ve in naj le poda navodila.
Žan je pol ure pred odprtjem gostilne za splošno mnenje povprašal Bineta, ta pa ga je odpravil na kratko. »Kaj je zdaj pomembno? Vse drugo!« Vseeno pa je malce usmeril Žana in mu prihranil kakšno dragoceno minuto. Ker so šefi Žanu svetovali, naj ohrovt popraži na slanini, je ta vprašal Bineta, kako, ta pa mu je na kratko dal navodila (spomnil ga je na šalotko). Že po odzivih vseh treh šefov pred odprtjem gostilne je bilo jasno, da niso prav zadovoljni z Žanovim vodenjem. Kljub vsemu se je gostilna odprla, a z zamudo.
Težave, težave, težave ...
Žan je imel sprva nekaj težav z naročili, gosti pa so morali na glavno jed čakati tudi pol ure. Bine ga je večkrat opozoril, naj se zbere in uredi, saj da vse skupaj poteka prepočasi. Na pomoč mu je ob koncu priskočila Debora, ki je s harmoniko zabavala goste. »Danes sem imel prvič priložnost streči za toliko ljudi. Užival sem, kot nisem še nikoli,« je pred gosti dejal Žan in se jim zahvalil za obisk in okušanje njegovih jedi.
In kaj so so na koncu povedali šefi? Pravega navdušenja ni bilo, saj niso mogli spregledati lukenj v organizaciji in pripravi (ki je praktično ni bilo). So pa ob oceni servisa po 15 tednih v šovu tudi sami poudarjali njegovih rosnih 19 let ... Vseeno pa je bila kritika neizprosna.
Bine sesul Žana: Pogrnil si, odnesli smo ti rit
Binetove besede so bile za Žana uničujoče. Dejal je, da ga je že ob prihodu v kuhinjo postalo strah, da Žanu ne bo uspelo, saj je bilo ob 12.30 zelo malo stvari pripravljenih. Dodal je, da ne ve, kaj so delali dopoldne, da se je slabo organiziral, da ni bil suveren in da je menil, da bodo vse stvari urejali sproti. Če bi upoštevali zgolj Žanove napotke, servisa ne bi izpeljali. »Res ga ne bi, Žan. Morali smo ti pomagati. V interesu nam je bilo, da gostje dobijo hrano in Žana na krožniku. In tukaj smo ti rešili rit.« Bine je ugotovil, da Žan še ni sposoben biti šef, mu pa priznava, da je odličen pomočnik in da bo lahko čez pet, deset let vrhunski kuhar, če se bo še naprej tako trudil. »Si pa v teh 15 tednih pokazal ogromno, od prvega dvoboja pa do zdaj ... Dam kapo dol, jaz tega pri 19 letih še pol toliko ne bi zmogel. Všeč mi je tvoja zagnanost, želja po znanju.«
Nato pa je nadaljeval: »Danes pa si kot šef, kot kuhar, pogrnil. Kljub temu da smo postregli vse goste. To naj ne bo preveliko razočaranje, saj si dosegel veliko, si pa na lastni koži občutil, da ni lahko ... « Tudi Igor je dejal, da Žan v kuhinji ni bil vodja in da se mu vidi, da v kuhinji nima izkušenj. Kot vodja se nisi dobro odrezal, je rekel. Pri načrtovanju takšnega dneva je treba razmišljati drugače, pa je pripomnil Uroš. »Razmišljal si, kot da bi doma kuhal za svojo družino 10 ljudi, generalne predpriprave pa ni bilo.«
Velika jajca in računanje na pomoč treh šefov
Nobeden od kuharjev ni našel lepih besed za Žanovo predjed. Nedomiselna, z že kupljeno in pripravljeno dimljeno postrvijo, s katero ni naredil nič posebnega in jo je le položil na krožnik. »Jed je bila čisto premalo, da bi jo sploh lahko ovrednotil,« je dejal Bine. »Ni bila predjed za tak večer. Preveč enostavna, izbral si bližnjico,« je bil kratek Igor, Uroš pa je dodal, da ni umetnost položiti že pripravljeno ribo na krožnik.
Glavno jed so pohvalili, vendar so dodali, da ni razmislil, kako bo to postregel za okoli 100 ljudi. »Nisi razmišljal o samem servisu te jedi. Vse sproti delati za 100 ljudi ... Moraš imeti velika jajca, da se tega lotiš tako. In ti si jih danes imel. Mogoče si preveč računal, da imaš ob sebi tri šefe in da bodo oni po potrebi rešili situacijo. In smo jo tudi. Vsi gosti so bili postreženi, smo si pa razbijali glavo s tem,« je bil bolj neposreden Bine, ki je bil odgovoren za pripravo mesa. Sladico pa da je kljub nesreči s testom za pito dobro rešil in se na okusu ni opazilo, da niso sledili prvotnemu načrtu. Ampak, kot je dodal, je sladico rešil z njihovo pomočjo, saj je bil Žan, kot smo poročali, prepričan, da bo v uri in pol (po nesreči s testom) zamesil in spekel pite ter poskrbel za primerno trdnost ganaša v hladilniku ...
Vodi Tomaš z najmanj gosti, zadnjo besedo bodo imeli šefi
Žan je sicer po pričakovanjih zaslužil največ. Imel je 109 gostov, njegov denarni izkupiček pa je bil 3337,10 evra ali 30,61 evrov na gosta. Bine je ob tem poudaril, da so bile Žanove jedi ocenjene precej nizko pred prihodom Žanovih navijačev, ko pa so prišli, se je povprečje podvojilo... Vseeno pa ima v zadnjih treh dneh najvišje povprečje Tomaš, čeprav je imel zaradi prazne gostilne in zapletov pri rezervacijah, o katerih so poročali tudi na forumu, ki spremlja šov, daleč najmanj gostov. Tomaš je s komaj 62 gosti zaslužil 1985 evrov (povprečje na gosta 32,01), Blaž pa s 96 gosti 3034 evrov (v povprečju na gosta 31,60).
Stresen dan je za tremi šefi in tudi za Žanom, ki se je očitno povsem zanašal na njihovo pomoč. Je pa, kot je bilo pričakovati, Žan dobil točko od gostov. Blaž ima zdaj dve točki (od gostov in zaradi hrane), Tomaš pa tri (gostje, hrana in organizacija). Danes bodo zadnjo besedo imeli trije šefi, eden od tekmovalcev pa bo pospravil nože in se odpravil domov. Četudi dan ni bil najuspešnejši, je na koncu Bine vendarle čestital Žanu za ves trud in delo.