VIHTELA JE KUHALNICO

FOTO: K nunam se je zatekla po pomoč

Objavljeno 23. julij 2017 17.21 | Posodobljeno 23. julij 2017 17.22 | Piše: Anita Krizmanić

Jasna Kuljaj se odlično znajde v predpasniku.

Kaj vreči v lonec, skuhati ter postreči družini, da bo bodo vsi srečni, zadovoljni in siti, so le nekatera izmed vprašanj, ki se pogosto porajajo partnerkam, ženam in mamam. Večina novodobnih mam pa danes ne ve, da je slovenska kuhinja pravzaprav fenomen, saj so se slovenske gospodinje že od nekdaj učile kuhati pri redovnicah.
To izjemno doživetje je kot srednješolka izkusila tudi slovenska voditeljica Jasna Kuljaj, ki je kuhalnico vihtela pod budnim očesom najbolj znane kuharice med redovnicami, sestre Nikoline Rop, ki je izdala lepo številko knjig z recepti. Njena kuhinja je tradicionalna, lahko ji rečemo tudi temeljna slovenska kuhinja, ki bi jo morala poznati vsaka gospodinja. Jasna nam je opisala to zanimivo izkušnjo, ki jo bo vedno ohranjala v lepem spominu.

Juha, ki jo še danes rada pripravi

»V samostanu Repnje sem bila kot gimnazijka. V tistem času smo morali izpolniti kvoto 'interesnih ur', in ko sem videla seznam dejavnosti, za katere se lahko odločim, me je kot radovedno dušo najbolj pritegnilo učenje kuhanja v samostanu. Tečaj je po mojem spominu trajal kakšen teden, tam nismo bili nastanjeni, ampak smo prihajali vsak dan znova. Najbolj mi je ostala v spominu zdrobova korenčkova juha, ki sem jo poznala že z menija osnovnošolske kuhinje in jo še danes prav rada skuham zase in svojo družino. Pšenični zdrob je vedno pri roki, korenček tudi, manjkati pa ne sme razžvrkljano jajce na koncu. Enostavno, a še kako poboža dušo!« nam Jasna zaupa recept, ki ga je osvojila kot gimnazijka in po katerem rada kuha še danes, saj je enostaven, njo pa v življenju privlačijo preproste stvari. Pravi, da bi se tudi danes z veseljem odločila za kuharski tečaj pri redovnicah. »Tudi zato, da bi si pred in po njem vzela kakšno uro za sprehod po tamkajšnji okolici. Privlačijo me namreč starejše hiše in občutek preteklosti. Privlači me tudi občasen umik iz materialističnega sveta, v prostore, ki niso nabito polni z novodobnimi predmeti,« pravi.

Tradicija v moderni preobleki

V današnjih časih žal prepogosto pozabljamo na tradicijo in recepte, po katerih so kuhale naše babice, a dejstvo je, da gre tudi kuharija, tako kot številna druga področja, v zadnjih letih v korak s časom. Kar je všeč tudi Jasni, ki je, radovedna, kot je, v nekem obdobju do potankosti prebrala Vodnikove Kuharske bukve, ki veljajo za prvo zbirko receptov na naših tleh, saj jo je od nekdaj zanimala preteklost ter kako so živeli in jedli naši predniki. »Všeč mi je tudi, če sodobna kuhinja črpa oziroma združuje elemente sodobnega in tradicionalnega. Všeč mi je okušanje svetovnih okusov, prav tako, če slovenska sodobna kuhinja sloni na našem, avtentičnem. Da vzamemo nekaj iz preteklosti in nato moderno preoblečemo,« prizna Jasna, ki kot velika gurmanka tradicionalne okuse najpogosteje okuša pri mami. »Najbolj sem vesela, če na mizo priroma kakšna divjačina iz pečice, ker pa imamo na Dolenjskem tudi zunanje kapacitete za pripravo jedi, sem seveda prva pri mizi, ko zadiši po čem 'izpod peke'.« Ob tem prizna, da ji zadnje čase vse bolj diši okus po žaru, zato si bo kmalu omislila majhen žar za na balkon. »Žarila bom,« pove v smehu in doda, da se tudi s tem vrača k osnovni in prvinski kuhariji.
 


Legenda slovenske kuhinje

Sestra Nikolina Rop je živa legenda poučevanja in praktičnega posredovanja tradicionalnih kuharskih veščin od temeljev do najvišjih vrhov.

image

Recept za njeno legendarno zdrobovo juho:
*2 žlici olja ali margarine
*12 dag pšeničnega zdroba
*jušna kocka
*korenček
*sesekljan peteršilj
*1 do 2 jajci
*1,5 litra kostne juhe ali vroče vode

Priprava:
Na maščobi rahlo porumenimo zdrob, zalijemo z vrelo vodo in kuhamo 15 minut. Ko je kuhano, umešamo razžvrkljani jajci. V jušno skledo drobno naribamo svež korenček, dodamo sesekljan drobnjak ali peteršilj, zalijemo s pripravljeno juho ter postrežemo.

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.« 

 

Deli s prijatelji