OSEBA TEDNA

Čisto vsega ne bi dala v usta

Objavljeno 02. marec 2014 14.38 | Posodobljeno 02. marec 2014 14.39 | Piše: Maja Debeljak

Ana Žontar Kristanc, ki danes zvečer začenja svojo že tretjo sezono kuharskih oddaj na Pop TV, obljublja, da bo zdaj, ko je noseča, jedla malo bolj zdravo.

Ana Žontar Kristanc. Foto: Leon Vidic/Delo

Ana Žontar Kristanc o sebi pravi, da je hranoholik. »Že od otroštva sem rada kuhala in jedla dobro hrano. Kot otrok sem bila najbolj srečna, kadar je bilo na vrsti kakšno družinsko praznovanje. Vedela sem namreč, da bo pripravljene veliko dobre domače hrane,« pravi 24-letno dekle, ki se ji zdi to, da deliš dobro hrano z dobro družbo, »kakovostno nabiranje kalorij«.

Najboljša je mama

Anin srčni izbranec Kristijan, od lanskega poletja tudi njen mož, nima prav nič proti takšnemu nabiranju kalorij, a njene ljubezni do kuhanja ne podpira zgolj zaradi lastnega užitka. Ani, prav po punčkasto razposajeni, kadar je za štedilnikom, v trgovinah s kuhinjskimi pripomočki ali med stojnicami na tržnici, te radosti preprosto ne moreš odreči. Tako ji je podaril tisto, kar si je najbolj želela in kar ji je zares spremenilo življenje: dal ji je prenosni računalnik, predvsem pa je bilo pomembno, da ji je ustvaril blog, naslovljen Ljubezni polna skleda.

Kuharski blog si je želela pisati, potem ko si je ogledala film Julie & Julia. Julia je avtorica kuharske knjige, Julie pa začne kuhati po njenih receptih ter pisati blog. »Podoživljam njen boj, učenje, spodrsljaje. Spominja me name,« pravi Kristančeva, za katero bo najboljša kuharica za vedno ostala njena mama. Prav ona jo je naučila kuharskih osnov, recepte iz knjig, ki jih ima zdaj ogromno, pa Ana bolj redko posnema. Njena kuharska domišljija ne pozna meja, o kuhanju tudi sanja, velikokrat in intenzivno, se smeji Kristijan.

Že tretja sezona oddaj

Ana je natančen človek, perfekcionistka, morda se je tudi zato odločila za piflarski študij prava, in v kuhinji se ji redko kaj ponesreči. Se pa zgodi tudi njej, seveda, a nikoli takrat, kadar gre zares. Čisto zares pa gre, odkar jo je zaradi njenega bloga izsledil režiser Peter Bratuša, tisti, ki je stal za kamero tudi pri kuhanju zakoncev Novak, ter ji ponudil vodenje kuharske oddaje na POP TV. Programski direktor Branko Čakarmiš je rekel, da potrebujejo karizmatične ljudi. In Ana ima karizmo. Na začetku je bila ta sicer malce jecljajoča, priznava tudi sama, pa tudi, da ji slovnica nikoli ni šla prav dobro in da se je morala zelo truditi, da je uporabljala čim manj pomanjševalnic. Ampak takšna je Ana, mlado dekle, ki si želi živeti in ustvarjati v prijaznem svetu na prijazen način. In najbrž je zato všeč s kuharskimi oddajami očitno nikoli zasičenemu TV-občinstvu, saj ji je dobra gledanost njene oddaje omogočila, da prav danes začenja že tretjo sezono. Ta bo malce drugačna, predvsem zato, ker je Ana noseča. Jedlo se bo malo bolj zdravo, če nič drugega, ampak še naprej dobro, obljublja, silovito srečna in ponosna na svoj nosečniški trebušček. Več joka bo pri družini Žontar maja, smo obveščeni, se pa zato zagotovo ne bo nehalo kuhati.

Klicali so jo krompirjevka

Konec minulega leta je izšla tudi njena kuharica in v trenutku postala uspešnica. Z receptom za zdrave pasje piškote vred. Idejo zanje je dal Peter Bratuša, Ana jih je spekla, ne tudi poskusila, jih je pa zato Kristijan. Bodoča mamica, ki sicer obožuje kuhanje in hrano, čisto vsega tudi ne bi dala v usta. Žuželk, ki so ponekod delikatesa, vsekakor ne. Nekaj težav ima prav tako z bitji, ki te gledajo, medtem ko jih kuhaš. Pri zrezku se to vendarle lažje pozabi. Zato pa obožuje krompir vseh vrst in na vse mogoče načine. Nekoč so jo klicali kar krompirjevka, pravi. Tudi solate so odlična reč, sploh za sproščanje domišljije, saj lahko vanje daš tako rekoč vse, kar ti pade na pamet in pride pod roke.

Ana Žontar Kristanc, ljubiteljica kulinaričnih potepanj po svetu in hkrati privrženka domačnosti, nostalgije in topline družinske kuhinje, najbrž nikoli ne bo pravnica. Nadvse pa si želi imeti svoje kuharske tečaje. Zdaj že precej manj jecljajoča kot nekoč, samozavestna, a še naprej iskalka popolnosti, a na način, ki ga pohvali njena babica, ne pa kakšen Gordon Ramsay, denimo. Njegove kuhinjske brutalnosti nima posebno rada, se pa zaveda, da je pred kamero najbrž precej zaigrana. Ji je pa blizu Jamie Oliver. Ne zaradi receptov, zdijo se ji preveč zapleteni, za njen okus uporablja tudi preveč zelišč, navdušujejo jo njegova energija, strast, ljubezen do hrane. Če bi bilo le mogoče, bi ga imela v svoji oddaji. Ali pa bi ga povabila na svoj kuharski tečaj. Kdo ve, morda pa bi se celo slavni kuhar lahko še česa naučil od slovenske kuharske princeske Ane.

 

Pet vprašanj za Ano Žontar Kristanc

Vaša najizrazitejša značajska lastnost?
Prijaznost oziroma občutek za ljudi okrog mene. Vsaj tako pravi moj mož.

S kom bi si želeli preživeti dan?
Z Jamiejem Oliverjem, ker sta mi njegova energija pred kamero in življenjsko delo v navdih.

Vaša največja razvada?
Gledanje filmov ob dobri hrani z možem.

Vaša najljubša knjiga?
Trenutno Mamica bom.

Vaša najljubša jed?
Pražen krompir z veliko čebule.

 

Deli s prijatelji