KUHA NA FINSKEM

Blažu iz Gostilne se je izpolnila življenjska želja

Objavljeno 10. maj 2016 12.01 | Posodobljeno 10. maj 2016 12.02 | Piše: A. K.

O izobraževanju v Helsinkih nam je zaupal, da bo tam živel do 30. junija.

Lani je bil v finalu resničnostnega šova Gostilna išče šefa poražen, kar ga ni potrlo. Foto: Mediaspeed

Finalistu četrte sezone priljubljenega kuharskega šova Gostilna išče šefa Blažu Kostanjšku se je izpolnila življenjska želja. Čeprav ga je pred nekaj meseci v finalu premagal Čeh Tomaš Javurek, je Blaž takrat le zamahnil z roko in nasmejan povedal, da je dobil nekaj, kar mu pomeni več kot denar, in sicer izobraževanje pri enem najboljših finskih chefov Sasuju Laukkonenu. »To si želim, odkar sem ga spoznal. Veliko mi pomeni, da se bom lahko učil pri njem, in to priložnost bom maksimalno izkoristil. Izžel ga bom do zadnje kapljice znanja,« nam je v smehu povedal Blaž, ki je pred nekaj dnevi odpotoval na Finsko. Na letališče so ga pospremili prijatelji in družinski člani, najbolj navdušena pa je bila Blaževa sestra Katja, ki je ponosna, da njen brat po svoji kuharski poti stopa s takšno odločnostjo.

Najprej Španija, nato Finska

O izobraževanju v Helsinkih nam je zaupal, da bo tam živel do 30. junija. »Delal bom v Sasujevi restavraciji, kjer bom poskušal pridobiti čim več znanja in poznanstev za naprej,« nam je še zaupal nadobudni kuhar, ki je navdušen nad Laukkonenom. Finski chef, ki ima Michelinovo zvezdico, je namreč lani decembra za nekaj dni prevzel mentorstvo nad mladimi kuharji. V Slovenijo je prišel na povabilo dobrega prijatelja Bineta Volčiča, s katerim sta se spoznala prek priznane slovenske kuharice Ane Roš. Simpatični Finec takrat ni skrival navdušenja nad mladim slovenskim kuharjem, ki ga je leta 2014 Oddelek za gospodarstvo in trgovino španskega veleposlaništva izbral za enega od treh mladih evropskih kuharjev, ki so prejeli štipendijo za izobraževanje v tej kulinarični velesili. Blaž je najprej kuhal v Paradorju, nato pa se je izpopolnjeval še v eni najboljših restavracij tako v Španiji kot tudi na svetu – El Celler de Can Roca, ki ima tri Michelinove zvezdice. 

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.« 

image

 
Deli s prijatelji