Gostilna se znova vrača na male zaslone. So občutki kaj drugačni kot pri prejšnjih sezonah?
Občutki se pred vsako sezono mešajo med nestrpnostjo, negotovostjo, a po drugi strani tudi že malo pogrešam akcijo v kuhinji in vzdušje v »zaodrju« Gostilne. Pred prvim šovom nisem točno vedel, v kaj se spuščam, v četrto pa mi je jasno, da bo naporno, a bom vesel, ko bomo zaključili še en zelo uspešen projekt.
Od prve sezone se je zamenjalo kar nekaj komentatorjev, vi ostajate. Zaradi honorarja, ker ste radi mentor ali zaradi česa drugega?
Mislim, da še imam nekaj znanja na zalogi, da ga predam dalje. Na splošno zelo rad učim in delim izkušnje, ki sem si jih nabral v kuhinji. V svoji mladosti sem pogrešal tako odprtost starejših kolegov, zato sem se odločil, da ne bom nikoli skrival receptov. Bistvo je tako in tako v poznavanju sestavin, občutku za okuse in dobrem tehničnem znanju. Rad sem mentor in sem prepričan, da smo s tem šovom dvignili ugled gostinskim poklicem. Eden od dokazov je tudi povečan vpis na gostinske šole, kamor se zdaj vpisujejo tisti, ki se vidijo v kuhinji, in ne več učenci s slabšimi rezultati. To je prava pot, da bomo po 10, 15 letih dobili močno mlado generacijo strastnih kuharjev, ki se bodo učili po tujini, se, upajmo, vrnili in še dvignili raven kulinarike pri nas.
Nam pripravljate kakšno presenečenje ali spremembo v četrti sezoni?
Več v tem trenutku še ne morem govoriti, a presenečenj zagotovo ne bo manjkalo.
Mogoče veste, ali se bodo zamenjali komentatorji oziroma ali si želite na komentatorskem stolčku videti koga prav posebnega?
O letošnjih komentatorjih nič ne vem, vsa leta so bili fajn in so bili komentarji vedno na mestu. A iskreno rečeno, sem vesel, da se mi ni treba ukvarjati še s tem delom šova (smeh).
Tudi letos boste s kuharskim šovom precej zaposleni. Koliko dela dejansko imate s snemanjem, koliko truda je treba vložiti v oddaje?
Vse, kar se vidi na kameri, je plod truda obsežne ekipe. Na šov se že intenzivno pripravljamo slab mesec dni, tik pred začetkom pa so priprave najbolj intenzivne, tako da se »poslovim« od zasebnega življenja vsaj tri tedne pred uradnim začetkom šova in tako potem vseh 13 tednov do konca. Načelno ostali del produkcijske ekipe dela izmensko, samo »šef« je ves čas zraven, tako da delim usodo tekmovalcev ... (smeh)
Bi mogoče tistim, ki si ne upajo prijaviti, ker nimajo dovolj poguma, kaj sporočili?
Mislim, da v četrti sezoni ne more biti več presenečenj, saj šov poteka pred očmi gledalcev. Je naporno in stresno, obenem pa je ta šov drugačen od vseh ostalih, saj se v njem lahko veliko naučite, od mene in od drugih sotekmovalcem, kuhate za goste in si pridobite pravo življenjsko izkušnjo, ki vam lahko odpre marsikatera karierna vrata.
Menite, da so dosedanji tekmovalci v kuharskem svetu na splošno uspeli? Ste zadovoljni z njimi oziroma ali jih spremljate?
Vsi, ki so s srcem v kuhariji, to uspešno počnejo naprej, s tem, da jim prepoznavnost pomaga do boljši poslovnih rezultatov. Andrej, Tomaž, Julijana, Kaja, Teja in Jani, Nik, Rok – z njimi se občasno srečam na kakšnem dogodku. Veseli me, da so uspešni in zadovoljni v svojem gostinskem poklicu.
Lani ste se tik pred tretjo sezono poročili. Nas boste s čim presenetili tudi pred četrto?
Tokrat bom dolgočasen (smeh). No, vmes med tretjo in četrto sezono Gostilne se je rodil najin »tretji otrok«, kakor z ženo imenujeva moj kulinarični portal www.binevolcic.si z online kuharskimi tečaji. Do zdaj smo dodali že prek 120 video receptov, tudi šolo žara in kuharske in slaščičarske tehnike.
Mislite, da bo letos ženskam sreča bolj naklonjena kot v preteklih sezonah?
Žal nisem jasnoviden, bi si pa tudi sam želel kakšno zmagovalno kuharico (smeh). V drugi sezoni so bile še najbliže zmagi, dve ženski med zadnjimi tremi tekmovalci. Kako bo pa letos, pa ne morem predvideti. Vsekakor pa bi želel opogumiti tudi ženske, da se prijavijo v šov, saj se prepričan, da se lahko enakovredno kosajo z moškimi tekmovalci.
V zadnjih letih se je veliko pisalo o vašem honorarju v Gostilni oziroma, da ste najbolje plačan član resničnostnih šovov pri nas. Se tudi vam zdi tako? Kaj lepega se, denimo, da kupiti s takim honorarjem?
Saj veste, kako mediji pišete ... In potem iz domnev kar nastanejo dejstva. Pojma nimam, ali sem res najbolje plačan član resničnostnih šovov, saj jih ne spremljam, pravzaprav doma nimamo televizije in ne vem, kaj se predvaja. Zame je pomembno, da predstavimo gostinske poklice v najlepši mogoči luči, saj je to ustvarjalen in gostoljuben poklic kljub dolgim in napornim delavnikom. Pomembno je tudi, da tekmovalcem predam čim več svojega znanja ter da gledalcem pred televizijskimi zasloni ponudimo še kakšen kulinarični namig, nasvet, da bodo pri ustvarjanju v domačim kuhinjah bolj pogumni.
Se boste tudi letos lotili pisanja knjige?
Na to vprašanje še ne morem odgovoriti, verjetno bomo s produkcijsko ekipo tudi letos kaj ušpičili, ali bo to knjiga, pa ne vem.