IZZIVI

Anže o krožniku: Bil je tak, kot da se je nekdo »usral«

Objavljeno 21. november 2014 15.13 | Posodobljeno 21. november 2014 15.15 | Piše: P. Pa.

Valerio je nabiral nove izkušnje v Parizu, ostali pa so morali šefu Marku pokazati, kaj so se do zdaj naučili v Gostilni. Marko se je spet znašel v škripcih.

Medtem ko Valerio skupaj s šefom Binetom uživa v Parizu in nabira nove izkušnje, so ostali tekmovalci prepuščeni šefu Marku Pavčniku. Ta jih je postavil pred poseben izziv: Almir, Marko in Anže morajo še enkrat pripraviti jed, ki so jih pripravili prvič, vendar s tehnikami, ki so se jih naučili v Gostilni. Pavčnik pa je še dodatno začinil izziv s tem, ko je določil, da bodo tekmovalci ocenjevali drug drugega. »Pomembno je, da šefi drug drugega pokomentirajo,« je dejal. Marko je tako ocenjeval Anžetovo jed, Anže Almirjevo in Almir Markovo.

Almir premalo odkrit

Marko je že takoj na začetku postal slabe volje, saj je začel razmišljati, kje bo dobil sestavine, ki jih je takrat prinesel s sabo. Da bo ocenjevanje Marka zelo težko, meni tudi Almir. »Ocenjevati Marka bo ful težko, ker on si že sam tako zelo zakomplicira življenje,« je dejal, preden so se lotili dela.

Anže je dejal, da je bila njegova jed prvič videti, »kot da bi se nekdo usral na krožnik«. »Gamberi so mi zakon, ker so lepi, čvrsti. Ful tehnik je uporabil, ki smo se jih učili,« je Anžeta hvalil Marko. S kozicami je bil zadovoljen tudi Pavčnik. »Vidva sta ful prijatelja in si malo preveč previden. Ko si v vlogi šefa, moraš biti odkrit,« je nadaljeval šef Pavčnik in pohvalil Anžeta. »Ful se mu vidi, da je napredoval, da je poslušal šefa.« Anže pa je še dodal, da »nikoli ne bi oddal krožnika, s katerim ne bi bil zadovoljen«.

Preveč je kompliciral?

Marko pa se je spet spopadal s težavami. »Meni je zelo težko. Skoraj sem razmišljal, da bi postavil prazen krožnik.« Da mu ne gre, je opazil tudi Anže. »Manjka mu komponenta, ki povezuje vse skupaj.« Dodal je, da je Marko enak kot on: »Več časa kot ima, bolj komplicira.«

Marko je s krožnikom razočaral, jed je bila čisto drugačna od tiste, ki jo je pripravil prvič. »Zavedal sem se, da okusi niso to, kar so bili. Vse sem spremenil, ostal sem pri bazi – raviolih.« Almir je bil pri komentiranju Markove jedi previden in uvideven. »Kot šef moraš biti pozoren na vse, pri Almirju se je zgodilo, da je bil pozoren le na eno. Kislina je prehuda, brancin je bil preslan,« je dejal Marko P. »Mogoče je hotel narediti vtis z znanjem tehnik, pozabil pa je na okus.«

Almir pa je za Anžeta pripravil pravo posebno presenečenje – kremo iz oliv, ki pa jih Anže ne mara prav preveč. »Ko sem izvedel, da me bo ocenjeval Anže, sem se s tem še posebej potrudil, da mu bo všeč.« Marko P. je za Almirjev krožnik dejal, da je bil to krožnik, na katerem ga res ni zmotilo nič.

Almir bi bil šef, Anže ne

»Ne znam biti šefovski. Jaz bi najraje delal,« je dejal Anže. Pravi, da se mnogo bolje počuti, če dela. Almir pa se v nasprotju z Anžetom vidi v tej vlogi.

Šef Marko je pohvalil Anžeta, da je od prvega krožnika pa do zdaj zelo napredoval. Za Marka je dejal, da je bil kot šef premalo aktiven, da je pokazal, da obvlada tehnike, čeprav okusi niso bili pravi. Najbolj pa je pohvalil Almirja: »Kot šef se ne smeš ustaviti le pri eni sestavini. Ti se ustavil le pri kislem želeju in si se ves čas okoli njega vrtel.«

Valerio se je moral znajti

Bine je Valeria peljal v Apicius, restavracijo, kjer je delal dve leti. Šef je Valeriu razlagal, kako naporno in pestro je bilo delo v tej kuhinji. »Besede sem se si poskušal zapomniti po intonaciji in tonu.« Bine je priznal, čeprav je bilo lepo, ni povsem prepričan, da bi se vrnil v to kuhinjo, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama.

Šef Bine pa je v Parizu preizkušal Valeria in njegovo znanje. Kuharji so bili neusmiljeni do njega, razlagali so mu v francoščini, Bine pa je ugotavljal, da ima enake težave, kot jih je imel on. Šef Stefan mu je hitro zaupal delo in preizkusil njegovo delo. »Ful mora biti strpen, da me sploh prenaša in me spusti zraven,« je dejal Valerio. »Vsaka minuta v drugi vrhunski kuhinji ti prinese ogromno,« je strnjeval svoje vtise.

Na koncu je Valerio priznal, da je bilo nekoliko naporno, vendar je užival. »Kar se da najbolj je izkoristil vsako priložnost,« je dejal Bine. Valerio je napovedal, da se bo v Pariz gotovo še vrnil.

Najdaljše naročilo pogrelo Marka

Almir in Anže sta za vodjo dneva določila Marka, ki mu je, kot kaže, to dobro delo. Fantje so si v gostilni privoščili tudi nekaj sprostitve. Anže in Marko sta z lonci »igrala tenis«.

»Kako se ljudje čudno odločajo za jedi, to je totalno neverjetno,« se je razburjal Marko, ko je zagledal najdaljši listek. »Pi*do mater, jeb**e si mater,« je vrtel jezik. Očitno pa ni vedel, da za najdaljšim naročilom sedijo žiranti Lili, Iryna, Žiga in Marko.

»Anže, menjaj taktiko,« pa je sporočilo, ki je pod kožo zlezlo Anžetu. »Kaj? Kakšno taktiko? Seveda se obremenjujem s tem, kaj si ljudje mislijo o meni.« Pravi, da se vedno težje pobira, in priznava, da ima morda včasih res nekoliko predolg jezik.

Deli s prijatelji