BRALCI POROČEVALCI

Bralka ne more verjeti: Snaga jim dela reklamo za drage vrečke

V podjetju za zbiranje komunalnih odpadkov očitek zavračajo.
Fotografija: Obvestilo na smeteh, ki je zmotilo bralko in njene sosede. FOTO: Anica, bralka poročevalka
Odpri galerijo
Obvestilo na smeteh, ki je zmotilo bralko in njene sosede. FOTO: Anica, bralka poročevalka

LJUBLJANA – S smetmi so, kot kaže, v Sloveniji precejšnji križi in težave. Bralka Anica iz Brezovice pri Ljubljani nam je poslala fotografijo smetnjakov in smeti pred njenim blokom. V oči jo je zbodlo obvestilo, ki so ga delavci Snage pustili na smeteh ob smetnjaku. »Nepravilno odloženi odpadki! Odpadke je dovoljeno odlagati samo v tipske vrečke. Tipske vrečke lahko nabavite na bencinskih servisih Petrola, trgovinah Mavrice, v Mercator centru v Ljubljani in bolje založenih Mercatorjevih trgovinah ter v centrih Interspar. Snaga, d. o. o.,« je pisalo na obvestilu, ki je po mnenju bralke navadna reklama za naštete trgovine.
 
Pri Snagi so nam potrdili, da je obvestilo res njihovo, da pa gre za staro verzijo obvestila, ki ni več v uporabi: »Očitno je imela naša ekipa še neke stare zaloge.« Sedaj uporabljajo takšna obvestila:
Eno izmed obvestil Snage. FOTO: Snaga
Eno izmed obvestil Snage. FOTO: Snaga

 
Z obvestili na zabojnikih, v hišnih nabiralnikih in na avtomobilih Snaga opozarja na zaparkiranost zabojnikov, napačno odložene ter nepravilno ločene odpadke, neurejena/zasmetena zbirna mesta in neobrezano drevje/grmičevje, ki ovira dostop do zabojnikov.
 
Obvestilo na smeteh, ki je zmotilo bralko in njene sosede. FOTO: Anica, bralka poročevalka
Obvestilo na smeteh, ki je zmotilo bralko in njene sosede. FOTO: Anica, bralka poročevalka
Če imajo uporabniki le občasno večjo količino bioloških odpadkov in/ali preostanka odpadkov (zaradi čiščenja, obrezovanja drevja ipd.), jih lahko odložijo poleg ustreznega zabojnika v tipiziranih Snaginih vrečkah. 50- ali 100-litrske Snagine vrečke za bio ali mešane odpadke so naprodaj prek spleta (www.vsezaodpadke.si/snaga-d.o.o) in v Snaginem Centru za pomoč in podporo uporabnikom na Povšetovi 6 – na sedežu Snage. Tipizirane vrečke za mešane komunalne odpadke so na voljo še v večjih Mercatorjevih trgovinah in na Petrolovih bencinskih servisih, tiste za biološke odpadke pa samo še v Centru ponovne uporabe na Povšetovi 4 v Ljubljani.

 »Ne oglaševanje, ampak informiranje«

»Ko na kakršen koli način uporabnike obveščamo, kje so vrečke na voljo, ne moremo govoriti o oglaševanju, ampak o informiranju,« na očitek bralke o delanju reklame odgovarjajo pri Snagi in pojasnjujejo, da podatka o tem, kje se vrečke lahko kupijo, na novejših obvestilih ni več, »ker je obvestilo večnamensko«.
 
Paket petih kosov 50-litrskih vrečk za bio odpadke stane 1,97 evra, 100-litrskih pa 3,93 evra. Paket petih kosov 50-litrskih vrečk za mešane odpadke stane 10,58 evra, 100-litrskih pa 21,16 evra. »Cena vrečke za posamezno vrsto odpadka je usklajena s ceno ravnanja s to vrsto odpadka (ustrezno ravnanje z mešanimi odpadki je, odkar te odpadke obdelujemo in na odlagališče odložimo le 4 odstotke preostanka po obdelavi, najdražji), zato je cena za vrečko za mešane odpadke ustrezno višja. Tako ni samo v naši Snagi, ampak se ta princip aplicira tudi drugod,« pojasnjujejo ceno tipiziranih vrečk.

Dodatni stroški se pokrijejo z nakupom vrečke

»Strošek, ki ga za ravnanje z uporabniki plačajo Snagi, se izračuna glede na velikost zabojnika za preostanek odpadkov in zabojnika za biološke odpadke (če ga seveda imajo), upoštevamo pa tudi povprečno mesečno pogostnost praznjenja zabojnikov. Pravično in pošteno (tudi do vseh drugih uporabnikov) je torej, da vsak uporabnik plača storitve Snage skladno s tem, kolikor odpadkov proizvede. Pokriti mora torej tudi stroške 'ekstra', torej dodatnih odpadkov, ki jih občasno proizvede. Plačilo za to pokrije z nakupom vrečke. Poleg tega uporaba tipiziranih (torej plačljivih) vreč preprečuje, da bi si uporabniki naročili manjši zabojnik, kot ga dejansko potrebujejo, odpadke pa odlagali poleg v nekih vrečah,« še pojasnjujejo.


 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije