BIZARNO

Za večerjo z obdukcijo zaračuna 70 evrov

Objavljeno 27. februar 2017 22.35 | Posodobljeno 27. februar 2017 22.36 | Piše: A. J.

Srednješolski učitelj iz umetnega človeškega telesa vleče prašičje organe.

Bi večerjali ob pogledu na tole?

Bi radi ugriznili v slasten, sočen biftek, medtem ko bi pred vami pravkar izruvali človeško hrbtenjačo? Morda se zdi ideja nenavadna, a povpraševanja po obrokih, med katerimi si lahko človek v živo ogleda obdukcijo, ne primanjkuje.

Ponudba podjetja Anatomy Lab navdušuje Britance – večina luksuznih večerij z ogledom razstavljanja človeškega telesa na dele je razprodana, kot smo na kratko že poročali.

Idejo za obedovanje med opazovanjem vlečenja človeških organov iz telesa je dobil srednješolski učitelj Samuel Piri. Tega se je spomnil, ko

je opazil, da njegovi učenci z velikim zanimanjem prisluhnejo njegovim uram biologije. Pomislil je, da bi človeška atonomija nemara naredila vtis tudi na starejšo publiko, da pa bi ubili dve muhi na en mah, bi lahko poleg še večerjali.

Dogodek se začne z dvema hodoma, nato pa se začne obdukcija. Organizatorji poudarjajo, da bodo obiskovalci dobili zelo pristen vtis o človeški anatomiji, saj so vsi organi, ki jih bodo videli na dogodku, pravi.

Organi, ki jih nesojeni patolog razkazuje, so pravi, a ne človeški, temveč prašičji. To pa ni nobena tolažba za goste z občutljivejšimi želodci, ki se, pravi Piri, ko začne organe vleči iz človeškega telesa, raje oddaljijo od obdukcijske mize. Uporablja sintetično človeško telo VIVIT.

In kako poteka obdukcija? Samuel z umetnega telesa najprej odstrani kožo, nato odpre lobanjsko votlino in odstrani možgane in hrbtenjačo. Sledita odpiranje prsne votline ter ogled sapnika, pljuč in srca. Nazadnje odpre trebušno votlino, iz katere izvleče jetra, žolčnik, želodec, črevesje, ledvice in mehur.

Nasveti, kako čim bolj zdravo živeti

Osemindvajsetletniku se raztelešanje ob hrani ne zdi prav nič sporno, saj pravi, da se s podobnimi prizori srečujemo vsak dan v televizijskih serijah in nadaljevankah. Na večerje z obdukcijo gleda kot na poučna predavanja in na bizarno posebnost. Med vsakim raztelešanjem namreč nameni veliko pozornosti boleznim, povezanim s posameznimi organi, ki jih razkazuje ljudem. Tako obiskovalci za 70 evrov, kolikor stane večerja s Pirijevim prikazom, izvejo številne podrobnosti o alzheimerjevi in chromovi bolezni, predavatelj pa jih pouči tudi, kako čim bolj zdravo živeti.

Večini obiskovalcev ogled obdukcije menda ne vzame teka, kljub temu pa se restavracije z izborom jedi trudijo preprečiti morebitno katastrofo. Krvavih biftkov na meni ne uvrščajo. Na nedavni večerji z obdukcijo v Birminghamu so obiskovalci tako jedli piščanca s poprovo omako, zelenjavo in jabolčno pito.

 

 

Deli s prijatelji