DRUGAČEN OKUS

Viski se je po štirih 
letih vrnil na Zemljo

Objavljeno 09. september 2015 17.28 | Posodobljeno 09. september 2015 17.30 | Piše: A. P.
Ključne besede: viski vesolje

Vzorec škotskega viskija ardbeg je zorel v vesolju.

Kako bi bilo združiti tri, pet ali sedem jedi s tremi, petimi ali sedmimi viskiji.

Oktobra 2011 so na Mednarodno vesoljsko postajo poslali stekleničko nedozorjenega viskija. Potem ko se je žganina lani vrnila na Zemljo, je imela občutno drugačen okus od vzorcev, ki so ostali na domačem planetu. Pobudnik tega nenavadnega eksperimenta je bil dr. Bill Lumsden iz destilarne Ardbeg na Škotskem, ki je po pokušini dejal: »Izrazili so se povsem drugi dimasti okusi, ki jih na Zemlji še nisem srečal.«

Po njegovem prepričanju bo imelo to odkritje močan vpliv na industrijo viskija. Znanost, ki se skriva za pošiljanjem viskija v vesolje, je povezana s poskusom raziskovalnega podjetja NanoRocks. Njihov cilj je odkriti, kako mikrogravitacija vpliva na vedenje terpentinov, ki jih lahko najdemo v številnih jedeh in pijačah. »Naša odkritja bodo nekega dne odločilno vplivala na pridelavo pijač. V prihodnosti bi lahko z analizo odkrili, katere sestavine se pojavljajo v viskiju določene starosti.«

Deli s prijatelji