CENJENA JED

Najdražjo govejo juho skuha za 250 evrov

Objavljeno 05. maj 2016 13.20 | Posodobljeno 05. maj 2016 13.20 | Piše: A. P.
Ključne besede: goveja juha

Recept za specialiteto je dopolnjeval in izpopolnjeval kar 26 let.

Topla juha pogreje in poboža.

Zagotovo si nikoli ne bi mislili, da je lahko goveja juha najbolj glamurozna jed v restavraciji. Že res, da je zelo blagodejna in pomiri želodec, vendar ni prav veliko posameznikov, ki bi bili pripravljeni zanjo odšteti 260 evrov. Prav toliko stane skodelica najdražje goveje juhe z rezanci na svetu, ki jo strežejo v priljubljeni tajvanski restavraciji. In če mislite, da je draga zaradi tega, ker je sestavljena iz bizarnih dodatkov, kot so diamanti ali zlati lističi, se motite. Prav tako ji niso dodajali zdravih sestavin. Ne, gre za preprosto jed po receptu kuharja Wang Cong Yuana, ki ga je izpopolnjeval in raziskoval zadnjih 26 let.

Restavracija Niu Ba Ba (Goveji očka) lahko sprejme le 40 gostov. »Odkar sem dopolnil 40 let, sem se posvečal temu, da bi pripravil resnično dobro govejo juho z rezanci,« je pojasnil Wang. »Pred količino ima prednost kakovost. Moj cilj je, da bi pripravil najboljšo govejo juho na svetu.« 
Visoko ceno je svoji juhi prislužil pred štirimi leti, potem ko se je pogovarjal z zvezdniškimi strankami, med njimi so kuhar s tremi Michelinovimi zvezdicami in številni svetovno znani politiki. Vprašal jih je, koliko bi bili pripravljeni plačati za skodelico najboljše goveje juhe. Večina je rekla okoli 250 evrov (10.000 tajvanskih dolarjev) in tako je postavil ceno. Po njegovem je ta poštena, ne nazadnje uporablja le najboljše sestavine, govedina je skrbno in pravilno razrezana ter na poseben način zamrznjena. Uvaža jo iz Japonske, Avstralije, Združenih držav in Brazilije. 
Vsak kos govedine pred postrežbo kuha oziroma pripravlja teden dni. Uporablja najrazličnejše dele, od kit do kosti. Gosti lahko izbirajo med 20 različnimi rezanci, ki jih pripravi po njihovi želji. »Ideja je, da je juha čim bolj naravna, da so okusi svobodni. Nekateri so odnesli vzorec v laboratorij, da bi preverili, ali so v njej kancerogene sestavine. Seveda njegovo restavracijo obiščejo stranke, ki nimajo veliko pod palcem. Tem pripravi prav tako odlično jed za pet evrov. Kljub temu vsak dan proda vsaj en krožnik najboljše juhe. 

 

Deli s prijatelji