KANIBALI

Na dražbi prodali jedilni pribor za človeško meso

Objavljeno 15. januar 2013 08.45 | Posodobljeno 14. januar 2013 22.31 | Piše: Andrej Predin

Za sedem kosov vilic, ki so jih uporabljali kanibali na Fidžiju, iztržili 36.200 evrov.

Kadar je govor o kanibalizmu, se nam pred očmi naslikajo grozljivo našemljeni plemenski bojevniki, ki se vedejo kot podivjane zveri. Malokdo ve, da so bili kanibali zelo pedantni, ko je šlo za uživanje mesa njihovih sovražnikov. Plemena s Fidžija so pri tem uporabljala umetelno izdelan pribor. Ubite sovražnike so zmagovalno privlekli v vas, nato pa so njihova trupla ustrezno pripravili in njihovo meso podajali v usta svojim poveljnikom in starešinam, ki se po izročilu s človeškim mesom niso smeli hraniti sami. Včasih so bili ujeti predstavniki rivalnih plemen še živi in so morali gledati, kako jih razkosavajo in jedo. To je bilo največje možno ponižanje. Pozneje so lobanje uporabljali kot skodelice, neredko pa so s spolnimi organi nasprotnikov krasili drevje.

Z masivnimi ročaji so drobili lobanje

Nedavno se je na dražbi znašel lesen komplet jedilnega pribora kanibalov. To so bile različne podolgovate vilice, dolge med 15 in 43 centimetri. Vsaka je imela vsaj štiri ostre konice, ki so jih njihovi uporabniki še dodatno zašilili. Pribor iz 19. stoletja je pred dvajsetimi leti kupil zbiratelj srednjeveškega orožja in plemenske umetnosti. Pričakoval je, da bo zanj prejel 2000 evrov, na koncu pa je onemel, ko je zanj iztržil vrtoglavih 36.200 evrov. »Pribor je bil izdelan v 19. stoletju, kar je prepoznati po patini in barvi. Vidna je tudi obraba. Zelo redko imamo priložnost, da jih vidimo toliko naenkrat. Nekateri v življenju vidijo tri ali štiri, pri nas pa jih je bilo istočasno sedem,« je povedal predstavnik avkcijske hiše Martel Maides. »Šefi plemen in starešine niso smeli sami jesti, morali so jih hraniti pomočniki, v ta namen so uporabljali te vilice. Bile so sakralni objekti, ki so predstavljali moč poveljnika.«

Deli s prijatelji