ČASTNO

Kar 275-litrski koktajl 
nobelovcu v spomin

Objavljeno 23. julij 2012 16.47 | Posodobljeno 22. julij 2012 22.14 | Piše: A. Sa.

Ob 113. obletnici rojstva Ernesta Hemingwaya so zvarili največji dajkiri (daiquiri).

Ribja restavracija La Piña de Plata ali po slovensko Srebrni ananas je v Havani na Kubi gostom na stežaj odprla vrata že daljnega leta 1817. Lokal, ki deluje še danes, je po vsem svetu zaslovel dobrih sto let pozneje, ko so vanj drli ameriški turisti, na njihovo pobudo je bil celo preimenovan v El Floridita. Med najbolj rednimi in slavnimi gosti so bili v prvi polovici 20. stoletja pisatelj Ernest Hemingway z ženo Mary, njun prijatelj, igralec Spencer Tracy, pisatelj Graham Greene, pesnik Ezra Pound in pisatelj John Dos Passos.

Ribja restavracija je na pobudo gostov razširila ponudbo. Leta 1914 se je v njej zaposlil Constantino Ribalaigua Vert, ki se je na Kubo preselil iz Španije, pod njegovo taktirko pa so v njej uredili bar, v katerem so začeli streči koktajle. Constantino, ki so ga klicali Constante, je že leta 1918 postal lastnik lokala. Njemu gre zasluga, da ima med mešalci koktajlov lokal sloves la cuna del daiquiri, zibelke daiquirija, saj si je izmislil koktajl, ki je bil zelo ljub omenjenemu Nobelovemu nagrajencu za književnost. Še več, bar je bil v prejšnem stoletju šola za vrhunske barmane, ki jih je v uk, seveda, vzel Constante. Učil jih je predvsem, kako iz svežih sadnih sokov in ruma zvariti najboljše koktajle.

Koktajli v njegovo čast

El Floridita je med turisti z vsega sveta še vedno zelo priljubljena, tudi zato, ker je v lokalu razstavljenih veliko spominkov o življenju in delu Ernesta Hemingwaya. Njemu v spomin so ob mizi, za katero je pisatelj menda rad posedal in pil s prijatelji, leta 2003 celo postavili bronast kip, ki ga je oblikoval kipar José Villa Soberón.

Te dni so 113. obletnico rojstva očeta romanov in zgodb Komu zvoni, Starec in morje ter Zbogom, orožje! v El Floriditi slavili s pripravo njemu najljubšega koktajla, daiquirija, in to največjega na svetu doslej. Kar 22 barmanov se je 33 minut zdržema potilo, da so v posebej za to priložnost narejen kozarec, visok 1,95 metra, zlili 88 steklenic belega ruma, ravno dovolj zdrobljenega ledu in soka svežih limet, ter tako pripravili 275 litrov koktajla, ki so ga nato razdelili na tisoč odmerkov za prav toliko gostov.

Deli s prijatelji