SONCE JIM NE MORE NIČ

Japonce obsedla bela jagoda po deset evrov

Objavljeno 03. julij 2017 09.00 | Posodobljeno 03. julij 2017 09.00 | Piše: A. P.

Nenavadni sadež je vzgojil z dolgoletnim križanjem sort

Japonci si sadje radi poklanjajo, čeprav je drago. Foto: Facebook

Večina nas še sploh ni slišala za belo jagodo, kaj šele, da bi jo okusili. Japonci jih poznajo že leta in so v tem času razvili različne sorte tega nenavadnega sadeža. Med vsemi je najimenitnejša beli biser, ki je tudi najdražja. Pred štirimi leti jo je na svoji kmetiji v okrožju Saga ustvaril Jasuhito Tešima. Dolga leta je križal različne rastline, da jo je vzgojil. Zdaj je edini na svetu, ki goji te velike bele sadeže. Ena od skrivnosti je, da ne smejo biti izpostavljene soncu, saj se tako zniža vsebnost redečih barvil.

Kljub temu mu uspe doseči belo barvo le pri desetini jagod, druge imajo rdečkaste packe. Prav zaradi tega so njegove bele jagode tako drage. Ko sadež enkrat dozori, ga lahko izpostavi soncu in ne bo več pordečel. Za eno jagodo moramo odšteti devet evrov, za manjši paketek pa 36. »Okus je zelo globok, ni dominanten, temveč nekoliko skrivnosten, šele na koncu ugotovimo, da so zelo okusne,« je povedal Jasuhito. Nedavno je njegovo kmetijo obiskal John Daub, ki je imel priložnost poskusiti ta nenavadni beli sadež, ki mu pravijo široj houseki. »Ima zelo sladek vonj. Koža je zelo mehka. Prvi ugriz je sočen, nato pa okusimo svežino, ki nekoliko spominja na ananas.

V nasprotju s sladkarijami naravni sladkorji ne ostanejo dolgo v ustih, zato ostane svež okus v ustih.« Na Japonskem je običajno, da si poklanjajo sadje, še posebno če je drago in redko. Zanimivo je, da beli biser ni najdražja jagoda, ki jo najdemo na japonskem trgu. Ta čast pripada jagodam kokota, redki sorti velikanskih rdečih jagod, ki imajo dobro kislost in bogato sladkobo. Za kos te jagode je treba odšteti kar 20 evrov.

Deli s prijatelji