Spletna mesta Dela, d. d., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

TAJNI ARHIVI

Ernst Hess je edini jud, ki mu je življenje rešil Hitler

Objavljeno: 06.07.2012 22:10Posodobljeno: 06.07.2012 22:13

Hess je zaradi junaškega delovanja med prvo svetovno vojno dobil državno odlikovanje, nekaj časa pa je bil Hitlerjev poveljnik v Flandriji.

  • Adolf Hiter

BERLIN – Nacistični voditelj Adolf Hitler je osebno posredoval za zaščito nekega judovskega veterana iz prve svetovne vojne, da ga niso deportirali v koncentracijsko taborišče, kaže pismo, objavljeno v judovski reviji Jewish Voice, poročajo tuje tiskovne agencije.

V pismu, ki ga je leta 1940 napisal tedanji poveljnik zloglasnih nacističnih enot SS Heinrich Himmler, je omenjeno, da je treba sodniku Ernstu Hessu in njegovi družini prizanesti in jih v skladu s führerjevimi željami ne smejo deportirati.

Pismo so po navedbah revije našli v uradnih arhivih nacistične tajne policije Gestapo. Zgodovinarji so že potrdili pristnost pisma, med drugim ob pomoči dokumentov Hessove hčerke Ursule.

Hess je zaradi junaškega delovanja med prvo svetovno vojno dobil državno odlikovanje, nekaj časa pa je bil Hitlerjev poveljnik v Flandriji. Zatem je delal kot sodnik, dokler ni bil prisiljen zaradi antisemitistične nacistične zakonodaje leta 1936 odstopiti s položaja. Hess je vojno preživel, umrl je leta 1983 v Nemčiji.

Osrednje novice

Vrhunec na čelu UKC Ljubljana le še do avgusta

Svet UKC Ljubljana je sklenil, da čim prej objavijo razpis za generalnega direktorja zavo ...

Kvantni poseg v 
notranje zadeve

Ko pomislite, da razumete slovenske politike, je to le dokaz, da jih ne morete.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Komentarji (1)

Slika za %user
variolog 07. julij 2012 ob 06:06

Kaj hoče novinar povedati z tem člankom --kako je bil Dolfek dober al kaj ??