NAPITNINA

Dva tisočaka 
za krožnik 
gumba?

Objavljeno 11. junij 2015 14.26 | Posodobljeno 11. junij 2015 14.27 | Piše: S. I.

Redni gost restavracije v Washingtonu je v zahvalo za odličen obrok pustil mastno napitnino.

Gumbo Foto: Wikimedia Commons

Gumbo, tradicionalna ameriška jed, značilna za New Orleans, mora biti v washingtonski restavraciji Blue 44 še posebno okusen. Tako je vsaj menil eden od gostov omenjenega lokala v ameriški prestolnici, ki je za gumbo, ocvrtega piščanca in pivo, kar je stalo le 93 dolarjev, pustil kar 2000 dolarjev napitnine!

Natakarica Laura Dally je napitnino na računu, ki ga je gost plačal s kreditno kartico, opazila šele zvečer, ko so se pripravljali, da zaprejo in začno pospravljati. Ko je pobliže pogledala, je videla nenavadno visoko napitnino, pri čemer je bilo še točno navedeno, kako naj si zaposleni razdelijo denar: 1000 dolarjev naj dobi glavni kuhar James Turner, po 500 pa natakarica Laura in šef restavracije Christofer Nardelli. Zraven je še pisalo: »Hvala za gumbo!«

Ponosen, da je gost

»Bila sem popolnoma šokirana. Morala sem še enkrat pogledati,« je lokalnim novinarjem povedala Dallyjeva. Ko je račun pokazala še šefu, tudi ta ni našel besed. »To je stvar, ki se po navadi zgodi le v Kaliforniji. Ko slišiš za takšne zgodbe, se sprašuješ, kdo neki so ti ljudje, ki puščajo takšne napitnine. No, enega zdaj poznam tudi sam,« je komentiral Nardelli, a ni hotel razkriti identitete gosta. Povedal je, da je z njim redno v stikih po elektronski pošti in ga obvešča, katere sezonske jedi bodo kdaj na jedilniku. Še posebno pa obožuje gumbo.

Naslednji dan se je Nardelli v e-mailu zahvalil gostu, ta pa mu je razložil, zakaj je pustil tolikšno napitnino. Kakor je zapisal, mu je zelo všeč, kaj je restavracija naredila v štirih letih obstoja, in dodal, da je ponosen, da je gost. »Lepo je videti, da kdo ceni tvoje delo, in še lepše, ko se ti zahvali na tak način,« je dejal Nardelli.

Deli s prijatelji