ODŠKODNINA

Zaradi zdravila so mu zrasle prsi

Podjetje ni dovolj opozarjalo na morebitne stranske učinke, trdi porota. Johnson & Johnson bo moral plačati dobrih sedem milijard odškodnine.
Fotografija: Tablete naj bi povzročile ginekomastijo.
Odpri galerijo
Tablete naj bi povzročile ginekomastijo.

PHILADEPLHIA – Farmacevtski in kozmetični gigant Johnson & Johnson se zadnja leta spopada s številnimi tožbami, da jih bo doletela takšna odškodnina, pa zanesljivo niso pričakovali. Porota na sodišču v zvezni državi Pensilvanija je namreč razsodila, da morata gigant in njegovo hčerinsko podjetje Janssen Pharmaceuticals plačati odškodnino Nicholasu Murrayju, ker ga ni dovolj jasno opozorilo, da lahko jemanje antipsihotičnega zdravila risperdal spodbudi rast prsi, in sicer 7,3 milijarde evrov!
Danes 26-letnemu Murrayju so leta 2003 diagnosticirali motnjo avtističnega spektra. Zdravniki so mu predpisali risperdal, čeprav naj bi bil primeren samo za odrasle, pozneje so mu začele rasti prsi. Njegovi odvetniki so po oceni porote prepričljivo dokazali, da je družba Janssen pred dobro pacientov postavila dobiček, saj da ni dovolj jasno in glasno opozarjala na morebitna tveganja pojava ginekomastije in o teh ni zadostno podučila niti zdravnikov. Murray je zdravilo užival pet let, med 2003. in 2008., leta 2015 pa je na sodišču doživel prvo zmago: porota mu je namenila poldrugi milijon odškodnine, a je sodnik znesek zmanjšal za več kot polovico, pritožba pa je romala na višjo stopnjo in nazadnje dosegla vrtoglavo vrednost. Odvetniška ekipa podjetja je seveda napovedala pritožbo, saj ocenjujejo, da gre za nesorazmerno povečanje zneska, ki bi lahko spodbudilo podobne sodbe v preostalih tisoč podobnih primerih, ki še čakajo v vrsti samo v Pensilvaniji, tožijo pa še v Kaliforniji in Misuriju! Risperdal je ameriška administracija za prehrano in zdravila za zdravljenje odraslih bolnikov odobrila leta 1993, samo v enem letu, 2018., je Johnson & Johnson z njegovo prodajo zaslužil več kot 600 milijonov evrov. Uporablja se tudi v Sloveniji, ginekomastija je navedena med njegovimi možnimi neželenimi učinki.

Podjetju Johnson & Johnson resnično ne kaže dobro, saj je moralo za začetku leta plačati pol milijarde evrov, ker naj bi bili soodgovorni v epidemiji zasvojenosti z opiati v ameriški zvezni državi Oklahoma, v Ohiu pa so za podoben očitek sklenili poravnavo za 20 milijonov. Okoli 60 milijonov so morali odšteti v aferi otroškega pudra, visoke odškodnine pa so jim že nekajkrat prisodili, saj so v njihovih izdelkih odkrili nikelj, železo in krom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije