MEDVEDEK PU

Več kot milijon za slavne ilustracije

Skica Stoletne hoste je najdražja knjižna ilustracija vseh časov. Navdih za Medvedka Puja je avtor našel v gozdu Ashdown.
Fotografija: Medvedek Pu spada med najbolj priljubljene otroške junake. FOTO: Sotheby's
Odpri galerijo
Medvedek Pu spada med najbolj priljubljene otroške junake. FOTO: Sotheby's

LONDON – Originalna skica Stoletne hoste iz priljubljene knjige Medvedek Pu je verjetno najbolj znan zemljevid v zgodovini otroške literature. Zato ne preseneča, da so ga na nedavni dražbi prodali za neverjetnih 486.000 evrov. Skica, ki jo najdemo v vsaki knjigi A. A. Milna, je nastala daljnega leta 1926, nato pa je bila skoraj pol stoletja skrita pred očmi javnosti. Ustvaril jo je ilustrator E. H. Shepard, na njej pa so označeni kraji, na katerih se odvijajo nepozabne dogodivščine Puja in njegovih prijateljev.


Na dražbi so prodali še štiri originalne ilustracije iz književne klasike, a nobena ni pritegnila toliko pozornosti kot sloviti zemljevid. »Potem ko je Milne ustvaril literarno pokrajino Stoletne hoste in njene lastnosti, je Shepard vse skupaj odlično upodobil,« so povedali pri Sothebyju, ki je v torek izvedel dražbo. »Zemljevid je narejen, kot bi ga ustvaril literarni junak Christoper Robin, saj so na njem tudi pravopisne napake, ki jih deček ponavlja skozi zgodbo. Njegovo simpatično otroštvo tovrstne nerodnosti še poudarja.«

Prodali so pet ilustracij. FOTO: Sotheby's
Prodali so pet ilustracij. FOTO: Sotheby's

Milne ni nikoli skrival, da je za navdih Stoletne hoste imel gozd Ashdown v Vzhodnem Sussexu. Leta 1925 je pisatelj kupil kmetijo Cotchford, ki je mejila na omenjeni gozd, in kmalu zatem začel izdajati knjige. Zemljevid se pojavi tudi v Disneyjevi risanki o Medvedku Puju. Vse ilustracije so prodali za več kot milijon evrov, kar je trikrat več od pričakovanega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije