RAZSTAVA

Ni za občutljive: razstavljeni gnili zobje

V Londonu so odprli razstavo o zgodovini zobozdravstva. Kraljica Elizabeta I. je imela zaradi sladkorja črne zobe.
Fotografija: Model obolelega zoba
Odpri galerijo
Model obolelega zoba

LONDON – Zakaj bi potrebovali hišo strahov, če lahko obiščemo muzejsko razstavo o zobozdravstvu. Gre za novo razstavo v londonskem muzeju Wellcome Collection in bo na ogled do sredine septembra. Obiskovalci lahko uživajo v občudovanju gnilih zob in zajetne zbirke orodja, ki so ga v zgodovini uporabljali za puljenje.

Še posebno strahotna je lobanja iz 19. stoletja z izdatno gnilim zobovjem. Razstavljen je tudi brivsko-zobozdravniški stol, na katerem so zdravili zobe, odstranjevali ude in tudi strigli lase. Tisti, ki si ni mogel privoščiti brivca, je navadno obiskal kovača. Razstavljena je celo zobna ščetka Napoleona, ki naj bi imel v ustih pravo veselico kariesa in drugih težav. Razstavljena je tudi fotografija kraljice Elizabete I. in njenih črnih zob, saj je bila velika ljubiteljica sladkorja. Čeprav so jo zobje strašno boleli, ni želela obiskati zdravnika, dokler se ni javil sam londonski škof, da mu pred njo izpulijo zob, in ji pokazal, da bolečina ni tako huda.

Dobrodošli v svetu zobozdravnikov.
Dobrodošli v svetu zobozdravnikov.

Za nočne more je odlična fantomska glava s pravimi človeškimi zobmi, na kateri so se urili nadobudni zobozdravniki. Zanimivi so tudi zobje iz slonovine nilskih konjev, kompleti za beljenje zob ter prve zobne ščetke iz dlake merjascev in jazbecev. Je pa treba priznati, da so zelo prikupna pisma, ki so jih otroci napisali zobni vili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije