NE POTREBUJEJO JIH VEČ

Odpustili robote picopeke

Odpoved so jim poslali po elektronski pošti.
Fotografija: Robotizirana priprava pice v podjetju Zume Pizza.
Odpri galerijo
Robotizirana priprava pice v podjetju Zume Pizza.

Če so mnogi do zdaj mislili, da bodo roboti in druge avtomatizirane naprave v bližnji prihodnosti nadomestili človeka in moč njegovih rok, se je tistim, ki so verjeli v neizbežnost tovrstne tehnološke revolucije, svet najbrž obrnil na glavo, ko so lahko v nekaterih ameriških medijih prebrali, da je moralo obetavno zagonsko podjetje v Kaliforniji odpustiti svoje robote, ki so po San Franciscu, Mountain Viewu in Seattlu pekli in dostavljali pice.

Tudi dostavo so avtomatizirali.
Tudi dostavo so avtomatizirali.
Od enega od ustanoviteljev podjetja Zume Pizza Alexa Gardena so odpoved dobili kar po elektronski pošti, seveda, kako pa drugače, v obvestilu pa piše, da jih podjetje ne potrebuje več, da pa lahko delo dobijo v podjetju za pakiranje, kamor bodo ustanovitelji preusmerili denar. Garden je leta 2016 skupaj z Julio Collins ustanovil bolj ali manj avtomatizirano picerijo, v kateri so ljudje – taki ta pravi – pripravljali zgolj testo in občasno malce pomagali pri dodatkih za različne vrste pic, sicer pa so vse preostalo delo opravili roboti. Pice so naložili v povsem avtomatizirana vozila in jih po sistemu satelitske navigacije (GPS) kar v teh vozilih spekli v avtomatiziranih pečicah ter jih naročnikom dostavili še povsem sveže pečene.




Svoj način pečenja pic v času dostave so celo patentirali in hkrati napovedovali, da se bodo preizkusili tudi v robotski pripravi in dostavi solat in sladic. A očitno se skorajda popolnoma robotiziran poslovni model ni najbolje izkazal, saj so pred dnevi napovedali, da bodo odpustili 80 odstotkov svoje delovne sile, v katero so seveda všteti tudi vsi roboti, in zaprli picerijo, torej tisti oddelek podjetja, ki je pice pekel in dostavljal.

Zakaj so se odločili za ta korak, za zdaj še ni znano, domnevamo pa lahko, da se roboti najbrž niso izkazali za prav posebno spretne in mojstrske picopeke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije