Odprli še en muzej selfiejev

Po ameriškem zgledu ga imajo v Beogradu, zdaj še v Dubaju. Umetnost po novem: obiskovalci se fotografirajo ob različnih instalacijah.
Fotografija: Obiskovalci so umetniki nove dobe. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Obiskovalci so umetniki nove dobe. FOTO: Instagram

Obiskovanje hramov umetnosti očitno ne pomeni več občudovanja dih jemajočih stvaritev, temveč ustvarjanje in zabavanje ob pomoči nepogrešljivih tehnoloških pripomočkov. Vsakdo je torej lahko avtor svoje mojstrovine, spodbujajo v muzejih selfiejev, ki zadnja leta preplavljajo svet, nazadnje so si ga omislili v Dubaju.
 

Sam svoj umetnik


Imenuje se Kraljestvo sebkov in vabi v skupno petnajst povsem različno opremljenih prostorov. V njih so na voljo pisane, zabavne in odštekane postavitve, instalacije, barve, rekviziti, sobe so ustrezno osvetljene, tematsko ločene in nadvse privlačne. Obiskovalci, ki morajo za vstopnino odšteti 16 evrov, se lahko v vsaki zadržijo eno uro in tam pozirajo ter se prepuščajo domišljiji, čeprav jim že sama oprema ponuja precej dobrih zamisli. Prostore bodo vsakih nekaj mesecev preuredili, tako se bodo nadobudni ustvarjalci lahko vrnili in znova pozirali za čudovite utrinke, ki jih potem navdušeno delijo na družabnih omrežjih ter upajo na pohvalo sledilcev, prijateljev, naključnih občudovalcev ...
Glavno vodilo je domišljija. FOTO: Instagram
Glavno vodilo je domišljija. FOTO: Instagram

Muzeji selfiejev so v ZDA že stalnica, mnogi med najbolj zagrizenimi in nadarjenimi so si ustvarili že prave spletne galerije in se hvalijo z bazo oboževalcev. Takšne ustanove, ki so pravzaprav že prave fotografske delavnice, v katerih si dajejo duška tako umetniki, ki postavljajo instalacije, kakor obiskovalci, ki se prek selfiejev izražajo, sproščajo in prevzemajo druge vloge ter se pri tem neizmerno zabavajo, pa odpirajo vrata tudi v Srbiji. Beograjski muzej, ki so ga odprli tik pred koncem lanskega leta, ponuja dvajset izvirno opremljenih prostorov, denimo, v enem je zapor, v drugem zlata kad, v tretjem morsko dno, pa oblaki, vrh stavbe in najrazličnejše optične iluzije.


Instalacije bodo razveselile celo najzahtevnejše uporabnike instagrama in mojstre sebkov, 24. februarja pa bodo zamenjali postavitve in ponudili nove izzive. Že predlani se je tovrstni muzej odprl v Budimpešti in navdušil predvsem starostno skupino od trinajst do trideset let, čeprav je med obiskovalci tudi vse več upokojencev, ki si želijo s šaljivo fotografijo ovekovečiti kateri jubilej. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije