SKRIVNOSTNI DOGODEK

Je mladega pilota ugrabil neznani leteči predmet?

Frederick Valentich izginil pred 40 leti. V tistem času je več ljudi videlo NLP.
Fotografija: Za mladim pilotom je bilo 150 ur letenja.
Odpri galerijo
Za mladim pilotom je bilo 150 ur letenja.

Bil je večer 21. oktobra 1978, ko je mladi pilot Frederick Valentich vzletel z letališča pri kraju Moorabbin v avstralski zvezni državi Viktorija. Z enomotornim civilnim letalom vrste cessna 182L se je namenil k otoku King. Do tistega dne je opravil 150 ur letenja, izpit za pilota zasebnega letala je opravil septembra 1977, to je bil njegov prvi nočni polet. Potoval je s hitrostjo 256 kilometrov na uro, vidljivost je bila dobra, pihal je rahel veter.

Pilot je stolpu za nadzor poletov povedal, da ne ve, za katero plovilo gre.
Pilot je stolpu za nadzor poletov povedal, da ne ve, za katero plovilo gre.

Približno uro zatem je 20-letni pilot kontrolnemu stolpu v Melbournu po radijski zvezi poročal o nenavadnem letalu, ki lebdi nad njegovim. Za katero letalo gre, ni mogel ugotoviti, je poročal in še, da je osvetljeno z močnimi lučmi, ki ga spominjajo na pristajalne luči letal. Dodal je tudi, da se premika z veliko hitrostjo. Malce zatem je po radijski zvezi sporočil, da plovilo kroži nad njim, da ima bleščečo površino in zeleno luč. Kontrolno središče in mladi pilot sta se pogovarjala šest minut, potem je bilo slišati nekaj čudnih zvokov in nato je radio utihnil – o mladem pilotu pa ni bilo nikdar več nič slišati. Še danes ni znano, kaj se je zgodilo s Frederickom Valentichem. Nekateri, ki so se ukvarjali s tem primerom, menijo, da je neznani leteči predmet in tuji razum, ki je upravljal NLP, ugrabil mladega Valenticha oziroma kar celo letalo s pilotom vred.

Njegovo izginotje je popisano na plošči ob svetilniku v Otwayu.
Njegovo izginotje je popisano na plošči ob svetilniku v Otwayu.

Valentich ni bil edini, ki je opazil neznano plovilo: kakšnih 20 minut preden je pilot poročal o NLP, je vodovodar Ray Manifold naredil posnetek hitro gibajočega se predmeta. Posnetek je proučila ameriška znanstveno-tehnična raziskovalna organizacija GSW, ki se ukvarja s proučevanjem neznanih letečih predmetov, pa tudi več neodvisnih raziskovalcev. Ugotovili so, da gre za srednje velik predmet, ki ga obdaja pari podoben oblak. Podobno je menil tudi dr. Richard Haines, Nasin strokovnjak, ki se v prostem času ukvarja s proučevanjem neznanih letečih predmetov.

Poletel je s cessno, ne njega ne letala niso več videli.
Poletel je s cessno, ne njega ne letala niso več videli.

O dogodku je seveda poročalo več avstralskih medijev in oglasilo se je več ljudi, ki so videli nenavadno aktivnost na omenjenem območju, zeleno luč, ki se je čudno premikala po nebu. Strokovnjaki in ufologi, ki so raziskovali dogodek, pristavljajo, da ta ni bil osamljen, nekaj tednov prej so v Avstraliji večkrat opazili neznane leteče predmete. Kot zatrjuje Viktorijsko ufološko raziskovalno društvo (VUFORS) iz Moorabbina s sedežem v bližini kraja, kjer je izginil Valentich, so že vsaj šest tednov stalno opažali NLP. Ker pilot ni prispel na otok King, se je začela iskalna akcija, ki je trajala do 25. oktobra 1978, a sledi letala niso našli.


Je pa bilo več razlag skrivnostnega dogodka. Eni verjamejo, da je pilota in letalo odpeljal NLP oziroma so ga uničili, skeptiki so menili, da gre za potegavščino, drugi, da je mladi pilot izgubil nadzor (nekateri omenjajo celo možnost samomora), da je letel zasukan navzdol in je bilo to, kar je opisoval, njegov lastni odsev v vodi, v katero je potem tudi strmoglavil. Na tistem območju so močni morski tokovi, ki so morda nekaj časa nosili ostanke letala, to pa je potem potonilo. A dejstvo je, da razbitin nikoli niso našli. In več kot 40 let stara uganka je še vedno nepojasnjena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije