POSEBNO TEKMOVANJE

In najdebelejša je ... cesarica špeha!

Aljaščani so na facebooku izbirali najdebelejšega medveda leta. Zmagala je medvedka, ki je premagala trebušastega Jumbo jeta.
Fotografija: Zmagovalka aljaškega tekmovanja 409 Beadnose FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zmagovalka aljaškega tekmovanja 409 Beadnose FOTO: Reuters

To je bil pravi spopad velikanov. Prebivalci Aljaske so na facebook strani nacionalnega parka in rezervata Katmai na južnem delu najbolj severne zvezne države ZDA v t. i. tednu debelega medveda izbirali kosmatinca oziroma kosmatinko, ki se mu/ji je čez poletje in jesen uspelo najbolj zrediti in pripraviti na zimo. V ostri konkurenci je pred velikim samcem z oznako 747, zaradi česar se ga je prijelo ime Jumbo jet (po letalu znamke Boeing z isto številko), zmagala medvedka, imenovana 409 Beadnose (kar bi morda lahko prevedli kot krogličasti nos).

Prepričljiva zmaga

Beadnose je pred Jumbo jetom zmagala s 7000 glasovi proti 3000 in dobila uradni naziv najdebelejše medvedke na reki Brooks. Čeprav so nekateri uporabniki facebooka opozarjali, da je bil drugouvrščeni medved 747 na novejših fotografijah videti že prav neverjetno debel, je na koncu zmagala medvedka 409, ki je Aljaščane očarala s svojim okroglim trebuhom, zaradi katerega se je je prijel vzdevek cesarica špeha. In kakšna je nagrada za zmagovalko? Večja možnost, da preživi dolgo in trdo aljaško zimo, pravijo v naravnem rezervatu, ki slovi po velikanskih medvedih, ki jih uporabniki interneta lahko v živo opazujejo prek spletnih kamer.

Takole se je v dveh mesecih zredil drugouvrščeni medved 747, imenovan Jumbo jet. FOTO: Katmai National Park and Preserve
Takole se je v dveh mesecih zredil drugouvrščeni medved 747, imenovan Jumbo jet. FOTO: Katmai National Park and Preserve

A čeprav gre za zabavno glasovanje, ki se ga vsako leto udeleži več ljudi, je pridobivanje telesne mase za medvede na Aljaski življenjskega pomena, saj bodo dolgo in hudo zimo preživeli le tisti, ki se bodo najbolj zredili, opozarja katmaijski čuvaj Andrew LaValle. V resnici morajo kosmatinci v šestih mesecih pojesti dovolj hrane za celo leto, glavna požrtija pa se začne poleti, ko začno iz morja prihajati lososi, ki se pridejo drstit v aljaške reke. Medvedi lahko med zimskim spanjem izgubijo kar tretjino teže.
Teden debelega medveda ima korenine v izobraževalnem dnevu leta 2014, imenovanem Torek debelega medveda, ki pa je naslednje leto že prerasel v tedenski dogodek.

Izbor za najdebelejšega medveda leta 2018 FOTO: Katmai National Park and Preserve
Izbor za najdebelejšega medveda leta 2018 FOTO: Katmai National Park and Preserve

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije