V New Yorku je nedavno gostovala 41-letna Britanka Kate Jenkins, ki spada med najslavnejše kvačkarice na svetu. Skoraj izključno upodablja hrano – njena strast so svetovno znani izdelki, kot sta kečap heinz ali pločevinka kokakole. Ustvarjalka iz Brightona je svojo spretnost že spremenila v donosen posel, saj za eno stvaritev zasluži 750 evrov.
Kvačkati se je naučila kot najstnica, z leti pa je svojo spretnost še izpopolnila. »Plesti in kvačkati sem začela pri 15 letih, naučili sta me mama in babica. Težko bi rekla, kaj je moj navdih, predvidevam da hrana in način, kako jo zapakiramo, predstavimo, skratka njen videz,« je pojasnila Kate v New Yorku, kjer je predstavila upodobitve izdelkov, ki jih najpogosteje najdemo v ameriških restavracijah.
»Pogosto kupim hrano in jo opazujem v treh dimenzijah. Prav tako ves čas listam kuharske knjige in revije.« Za izdelavo ene podobe po navadi potrebuje od nekaj dni do dveh tednov, odvisno od zahtevnosti naloge. »Uporabljam kvačko in šiviljsko iglo, vse je ročno izdelano. Uporabljam ovčjo volno, žal nimam svojega studia, kjer bi imela na razpolago na tisoče kilogramov volne v najrazličnejših barvnih odtenkih.«