Najprej je bil cronut (po slovensko je morda še najbližje rogljof), zdaj pa sta tukaj tudi dosant in crodough (mogoče krofogljič?). Londončani se, kakor je videti, kar ne morejo naužiti križancev med krofom in francoskim rogljičkom. Naj gre za čajnice, kavarne, restavracije ali ulične pekarne, visokokalorični hibridi gredo v britanski prestolnici kot vroče žemljice.
Z druge strani Atlantika
Novotarijo si je letos izmislil francoski kuharski mojster Dominique Ansel v svoji newyorški pekarni, a zaživela je šele na naši strani velike luže. Zasluge za to si lasti Jennifer Rinkoff, predstavnica četrte generacije londonske pekovske družine, ki je tri dni eksperimentirala s stoletnim družinskim receptom za testo in svoj izdelek na koncu poimenovala crodough – ime cronut je namreč že zaščitena blagovna znamka.
Njen krofogljič je narejen iz listnatega testa, razvaljanega in neštetokrat prepognjenega, nato ga v družinski pekarni ocvrejo v cvrtniku in potem napolnijo in okrasijo z različnimi kremami, s sadjem in sladkimi drobtinicami. »Na twitterju sem videla, da ljudje vprašujejo, ali bi v Londonu dobili cronut. Pa sem se igrala s testom in na koncu dobila točno to, kar sem hotela,« je razlagala Jennifer.
Med ljudmi, željnimi svežih krofogljičev, je bila tudi 19-letna Abi, ki je za fenomen izvedela na spletu. »Odločila sem se, da jih poiščem. Tako so slastni: gre za pravo eksplozijo okusov, kakor da bi hkrati jedel krof in rogljiček. Česa bi si sploh še lahko želela?« je navdušeno povedala.
Hibridi se množijo
Krofogljič je hitro našel prostor tudi v prestižnih restavracijah, denimo v Duck and Waffle v 40. nadstropju londonskega nebotičnika Heron. Njihov dosant, ki je bliže francoskemu rogljičku, je ocvrt, povaljan v sladkorju v prahu, napolnjen z limonovo kremo in potresen s čokolado. »Veliko ljudi ga je hotelo pokusiti, a samo za to niso mogli iti v New York,« je dejal vodja kuhinje Daniel Doherty.
In krofogljič ni edini križanec, ki se je znašel v ponudbi londonskih lokalov. V kavarni Bea's of Bloombury si lahko gostje privoščijo tudi duffin oziroma krofin, hibrid med krofom in mafinom, ter townie, križanec med tortico in browniejem, čokoladnim piškotom. »Obstajajo pravi navdušenci nad duffinom, ki pridejo ponj zjutraj, medtem ko je townie bolj popoldanska slaščica,« je razložila Courtney King, vodja čajnice pri Bei v bližini londonske katedrale sv. Petra.
Da pri hibridnih slaščicah ne gre za muho enodnevnico, je potrdil tudi britanski del verige kavarn Starbucks, ki je predstavil svoj krofin, krofogljiče pa je v redno ponudbo vključila tudi družba Greggs, ki ima 1600 pekarn po vsem Otoku.