TREND

Alge zavojujejo kuhinje, kilogram celo po 250 evrov

Objavljeno 16. november 2012 15.32 | Posodobljeno 14. november 2012 22.15 | Piše: A. P.

V Veliki Britaniji so začeli množično nabirati zeleno zlato, kot imenujejo alge.

Na jedilniku nekaterih azijskih držav so alge že stoletja nepogrešljiva specialiteta, zadnje čase pa se čedalje pogosteje pojavljajo tudi kot del zahodnjaških jedi. V Angliji so jih zaradi velikega povpraševanja celo začeli komercialno nabirati. Prvi, ki je pridobil uradno dovoljenje za njihovo nabiranje, sušenje in prodajo, je 56-letni Rory MacPhee iz britanskega Falmoutha. »Alge so polne hranil in izjemno okusne. Številni vrhunski kuharji so jih že uvrstili na jedilnike. Iz njih lahko pripravimo juhe ali kruh, lahko celo nadomestimo slanino, če jih popečemo,« je nad ulovom navdušen upokojeni odvetnik.

Z lovom na alge, ki jim pravijo tudi zeleno zlato, se na črno ukvarja čedalje več ljudi, saj so zanje naročniki pripravljeni odšteti tudi do 250 evrov na kilogram. Najpogosteje jih naročajo hoteli, vrhunske restavracije, trgovine z azijskimi predmeti in hrano ter nekatere restavracije s hitro prehrano. Alge so hrana z malo kilokalorijami in izrazitim okusom – na Japonskem z njihovo pomočjo dosežejo tako imenovani peti okus ali umami, ki ga najdemo pri parmezanu, paradižniku in gobah šiitake. Še posebno so priljubljene pri posameznikih, ki se poskušajo otresti odvečnih kilogramov. Japonski znanstveniki so nedavno objavili izsledke raziskave na podganah, ki so se prehranjevale z algami. Po nadzorovani dieti so v povprečju izgubile deset odstotkov telesne teže. Prav tako naj bi učinkovito nižale krvni tlak in ščitile naše srce in krvožilje. Kdo ve, morda bomo se morali v času recesije sprijazniti tudi z žvečenjem rastlin, ki so nas doslej med dopustom žgečkale po podplatih.

Deli s prijatelji